Ιωάννη Κρανιδιώτη 2

555 35, Πυλαία, Θεσσαλονίκη

+30 2310 475 662

Καθημερινές : 9:00 - 14:00

info@hcds.gr

https://hcds.gr/epikoinonia/

Αναστολή εκτέλεσης σπιρομετρήσεων

Επιμέλεια σύνταξης
Αικ. Μαρκοπούλου
Πνευμονολόγος
Δ/ντρια Πνευμονολογικής Κλινικής ΕΣΥ, ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου»
Μέλος ΔΣ ΕΝΘΕ

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΣΠΙΡΟΜΕΤΡΗΣΕΩΝ

Συνάδελφοι,

Στα πλαίσια της εξελισσόμενης πανδημίας από τον SARS COV-19 ένα θέμα που απασχολεί την κοινότητα μας είναι η ασφάλεια των σπιρομετρήσεων. Κατά την εκπνευστική προσπάθεια της σπιρομέτρησης μπορεί να παραχθούν σταγονίδια που  παραμένουν στον αέρα για αρκετές ώρες, ενώ ο ιός μπορεί να παραμείνει ζωντανός στις επιφάνειες για αρκετές μέρες. 

Για τους λόγους αυτούς τόσο η Αμερικανική όσο και η Αυστραλιανή Θωρακική Εταιρεία έχουν εκδώσει οδηγία για ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.  Οι λόγοι είναι δύο: Αφενός μεν δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ο εξεταζόμενος να είναι θετικός για κορωνοϊό ακόμη κι αν είναι ασυμπτωματικός, ούτε να αποκλειστεί η πιθανότητα μετάδοσης του ιού στον επόμενο εξεταζόμενο, και αφετέρου ο κίνδυνος για μετάδοση στον υγιειονομικό που εκτελεί την εξέταση είναι μεγάλος.

Η οδηγία είναι να εκτελούνται ΜΟΝΟ οι απολύτως απαραίτητες κλινικά απλές σπιρομετρήσεις, με τον υγειονομικό να λαμβάνει τα πλήρη μέτρα ατομικής προστασίας (ΡΡΕ).

Επίσης χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε πρακτικές όπως η νεφελοποίηση που χρησιμοποιείται συχνά σε βαρείς αναπνευστικούς ασθενείς, ο μη επεμβατικός μηχανικός αερισμός-MEMA και η χρήση αναπνευστικών συσκευών για έκπτυξη θώρακα, για θετική τελοεκπνευστική πίεση κ.α.

Όλες οι παραπάνω μέθοδοι ενέχουν αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού και είτε θα πρέπει να αποφεύγονται (νεφελοποίηση-αντικατάσταση από pMDI και αεροθάλαμο) διακοπή χρήσης αν κάτι δεν είναι απαραίτητο ή μέτρα προφύλαξης (μάσκες, γάντια) για την προφύλαξη των φροντιστών σε MEMA.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Q_uZv-XwKdI  

https://www.thoracic.org/professionals/clinical-resources/disease-related-resources/pulmonary-function-laboratories.php?fbclid=IwAR3AJA8Ugk-GjtDNkWGLdGF-bjplyoKo8shbtqFnYgpbF4ETy9fNKdUrgaI#.XoIesN01N9U.facebook  

Australian PFT suspension

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

στοιχεία σύνδεσης

Kατηγορίες

Recent Posts

Ιστορικό

κοινοποιήστε στο :

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on skype
Skype
Share on email
Email