Ιωάννη Κρανιδιώτη 2

555 35, Πυλαία, Θεσσαλονίκη

+30 2310 475 662

Καθημερινές : 9:00 - 14:00

info@hcds.gr

https://hcds.gr/epikoinonia/

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος
31 Μαΐου 2021

No Tobacco Day

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερους από επτά εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο στον κόσμο, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), που απευθύνει έκκληση να σταματήσει η προώθηση του και να αυξηθούν οι φόροι και οι τιμές των προϊόντων καπνού.

Έχει υπολογιστεί ότι οι θάνατοι που προκαλεί το κάπνισμα κάθε χρόνο στις ανεπτυγμένες χώρες είναι περισσότεροι από όσους προκαλούν μαζί: το ΑΙDS, τα τροχαία ατυχήματα, οι ανθρωποκτονίες, οι αυτοκτονίες, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και τα ναρκωτικά.

Μερικές από τις σοβαρές ασθένειες που προκαλέι το κάπνισμα είναι :
  • Ο καρκίνος των πνευμόνων, που είναι η συχνότερη αιτία θανάτων από καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες
  • Οι χρόνιες πνευμονοπάθειες, όπως είναι η χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα, το άσθμα
  • Οι παθήσεις των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς, του εγκεφάλου και των αγγείων των άκρων του σώματος
  • Ο καρκίνος του λάρυγγα
  • Η οστεοπόρωση
  • Προβλήματα γονιμότητας και εγκυμοσύνης
   

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΘΕ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

31 ΜΑΪΟΥ 2021

Μεταξύ των νοσημάτων που αποδίδονται κυρίως στο κάπνισμα συγκαταλέγονται η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), που αποτελεί παγκοσμίως την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας και ο καρκίνος του πνεύμονα (ΚΠ), που είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος παγκοσμίως. Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί την μόνη πρόληψη τόσο για τη ΧΑΠ όσο και για τον ΚΠ.  

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διακοπής Καπνίσματος στις 31 Μαΐου 2021, η Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος, ανακοινώνει:

  • Την επανενεργοποίηση των δραστηριοτήτων σε σχέση με την πρώιμη διάγνωση της ΧΑΠ και του ΚΠ σύμφωνα με τις πρόσφατες εισηγήσεις της, οι οποίες είχαν υιοθετηθεί από το Εθνικό Πιλοτικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας – ΗΠΙΟΝΗ, του Υπουργείου Υγείας, το οποίο ανεστάλη εξ αιτίας της πρόσφατης πανδημίας.
  • Την ενθάρρυνση και προτροπή όλων των πνευμονολόγων, ιδίως των μελών της, για την συνταγογράφηση της χαμηλής δόσης αξονικής τομογραφίας θώρακος (LDCT) σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως οι χρόνιοι καπνιστές, στο πλαίσιο του προ συμπτωματικού ελέγχου του ΚΠ, ως τη μόνη εξέταση η οποία οδηγεί στη έγκαιρη διάγνωση, κατά συνέπεια στην οριστική του αντιμετώπιση.

Με την αφορμή τον εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διακοπής Καπνίσματος, η ΕΝΘΕ με ιδιαίτερη χαρά προσφέρει δωρεάν* σε όποιον ειδικευόμενο πνευμονολόγο επιθυμεί ένα οξύμετρο δακτύλου, ως συμβολική πράξη υπενθύμισης των βλαπτικών επιδράσεων του καπνίσματος.

 * για πληροφορίες παρακαλώ τηλεφωνήστε στο 2310475662 (9:00-14:30)

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

στοιχεία σύνδεσης

Categories

Social Media Pages

Recent Posts

Archives

κοινοποιήστε στο :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Skype
Email