Ιωάννη Κρανιδιώτη 2

555 35, Πυλαία, Θεσσαλονίκη

+30 2310 475 662

Καθημερινές : 9:00 - 14:00

info@hcds.gr

https://hcds.gr/epikoinonia/

Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ 2021

World Day COPD 2021

Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Η Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας και γιορτάζεται στις 17 Νοεμβρίου 2021.

Στόχος της ημέρας είναι η διάδοση της ευαισθητοποίησης, η ανταλλαγή γνώσεων και η συζήτηση τρόπων μείωσης του φόρτου της ΧΑΠ σε όλο τον κόσμο.

Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ 2021: Η ημέρα διοργανώνεται από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (GOLD) με τη συνεργασία επαγγελματιών υγείας και ομάδων ασθενών με ΧΑΠ σε όλο τον κόσμο. 

Ο σκοπός πίσω από την παρατήρηση της ημέρας είναι να μειωθεί το βάρος της ΧΑΠ παγκοσμίως και επίσης να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και η ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με αυτήν.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας ΧΑΠ 2021 είναι “Healthy Lungs – Never More Important”. Το θέμα υπογραμμίζει ότι το βάρος της ΧΑΠ παραμένει, παρά τη συνεχιζόμενη παγκόσμια πανδημία COVID-19.

Ακόμη και σε περιόδους COVID, η ΧΑΠ παραμένει επίσης η κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο. 

Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ 2021: Ιστορία

Το 2002 πραγματοποιήθηκε η πρώτη παγκόσμια ΧΑΠ. Ως εκ τούτου, κάθε χρόνο οι διοργανωτές πραγματοποιούν διάφορες δραστηριότητες σε περισσότερες από 50 χώρες και κάνουν την ημέρα μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για τη ΧΑΠ παγκοσμίως.

Σχετικά με τη ΧΑΠ

Η ΧΑΠ σημαίνει Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. 

Όταν υπάρχει απόφραξη στη ροή του αέρα από τους πνεύμονες, αυτή η καταστροφική κατάσταση των πνευμόνων είναι γνωστή ως ΧΑΠ. Σε αυτή την περίπτωση, οι αεραγωγοί των πνευμόνων στενεύουν και καθιστούν δύσκολο για τους πάσχοντες να παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο ακόμη και με τις κανονικές καθημερινές δραστηριότητες. 

Πώς προκαλείται η ΧΑΠ και ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Μερικές από τις αιτίες και τους παράγοντες κινδύνου της ΧΑΠ είναι:

Κάπνισμα τσιγάρου: Αυτός είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, περίπου το 20 έως 25% των καπνιστών θα αναπτύξουν ΧΑΠ. Όσοι κόβουν το κάπνισμα ή είναι πρώην καπνιστές παραμένουν σε κίνδυνο και θα πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα της δύσπνοιας.

Γονίδια: Είναι επίσης μία από τις αιτίες της νόσου ως γενετική διαταραχή που ονομάζεται ανεπάρκεια άλφα-1-αντιθρυψίνης που μπορεί να προκαλέσει εμφύσημα. Μπορεί επίσης να συμβεί ακόμη και αν δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες.

Μακροπρόθεσμη έκθεση σε ερεθιστικά : Έκθεση σε ερεθιστικά όπως χημικούς ατμούς ή σκόνη από σιτηρά ή ξύλο. Επίσης, η σοβαρή ρύπανση μπορεί να επιδεινώσει τη ΧΑΠ στους καπνιστές.

Επομένως, είναι απαραίτητο να παραμείνετε δραστήριοι είτε μέσω τακτικής σωματικής δραστηριότητας είτε μέσω πνευμονικής απεξάρτησης. Επίσης, η λήψη σημαντικών εμβολίων, η σωστή λήψη φαρμάκων και η τήρηση ιατρικών ραντεβού μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας των πνευμόνων. 

Πηγή: goldcopd.org

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

στοιχεία σύνδεσης

Categories

Social Media Pages

Recent Posts

Archives

κοινοποιήστε στο :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Skype
Email