Ιωάννη Κρανιδιώτη 2

555 35, Πυλαία, Θεσσαλονίκη

+30 2310 475 662

Καθημερινές : 9:00 - 14:00

info@hcds.gr

https://hcds.gr/epikoinonia/

covid19 kategories

Νέος κορωνοϊός Covid-19

Η ασθένεια κορονοϊού 2019 Coronavirus disease 2019, COVID-19, επίσης γνωστή ως οξεία αναπνευστική νόσος 2019-nCoV, είναι μία μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τον κορονοϊό SARS-CoV-2. Ο ιός και η ασθένεια που προκαλεί πρωτοεντοπίστηκε στην πόλη Ουχάν της Κίνας στα τέλη του 2019, και τους επόμενους μήνες εξελίχθηκε σε πανδημία.

Συχνότερα συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια. Μυικοί πόνοι, φλέγματα, πονόλαιμος, είναι λιγότερα συχνά. Ενώ οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν ήπια συμπτωματολογία, σε ορισμένους η ασθένεια εξελίσσεται σε πνευμονία και πολυοργανική ανεπάρκεια.

O ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων τα οποία παράγονται κατά την διάρκεια του βήχα. Από την ημέρα της έκθεσης εως την εμφάνιση συμπτωμάτων (χρόνος επώασης) είναι 2 εως 14 μέρες, συχνότερα είναι 5 μέρες. Η διάγνωση γίνεται με την αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR) με το δείγμα να λαμβάνεται από ρινοφαρυγγικό επίχρισμα. Η διάγνωση μπορεί επίσης να γίνει και χωρίς εργαστηριακή ταυτοποίηση του ιού, με συνδυασμό συμπτωμάτων, παραγόντων κινδύνου και Αξονική Τομογραφία Θώρακα η οποία εμφανίζει χαρακτηριστικά πνευμονίας.

Εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ιό μέχρι στιγμής δεν υπάρχει. Οι συστάσεις προς τον γενικό πληθυσμό για προφύλαξη τονίζουν την ανάγκη για καλή υγιεινή χειρών, ενώ στα άτομα που υποψιάζονται ότι μεταφέρουν τον ιό να φορούν χειρουργική μάσκα προσώπου και να ζητήσουν ιατρική συμβουλή τηλεφωνώντας σε έναν γιατρό αντί να επισκεφθούν απευθείας μια κλινική.

- ροή ενημέρωσης -

κοινοποιήστε στο :

γίνε μέλος στην ΕΝΘΕ

και λάβε έγκαιρα σημαντικές ανακοινώσεις, επερχόμενα events, πρόσβαση σε εκπαιδευτικά μαθήματα κ.α.